Eerste grootwatertocht

 

De vooruitzichten voor het weekend van 9 en 10 september 2017 zagen er niet goed uit. Het was dan geen orkaan Irma die langs zou trekken, maar er was toch veel regen en wind voorspeld. Daardoor kon het eerder geplande zee-weekend in Ellemeet helaas niet door gaan. Jan en Nicolaas hadden gelukkig wél een alternatief.

Lossen en briefing

Zaterdagochtend half 10 op de Zeeweg in Muiderberg, een verlegen zonnetje tussen de wolken en een rustig kabbelend IJmeer. Een klein gezelschap begint met het uitladen van hun auto's en het naar de oever brengen van de kajaks en uitrusting. Kwartiertje later staan we in vol grootwater ornaat, de voor mij nieuwe briefing te houden. Wat hebben we aan en wat moet er mee, en ook niet onbelangrijk: waar gaan we naar toe?

Warenar van Hooft en Pampus

We zetten koers naar de opening tussen Warenar en Hooft, dit zijn twee van de drie kunstmatige eilandjes voor Muiderberg. Warenar is vernoemd naar het in de Gouden Eeuw populaire Blijspel 'Warenar'. 'Hooft' is vernoemd naar de toneelschrijver Pieter Corneliszoon Hooft, naast toneelschrijver ook dichter en historicus, en ooit gevestigd in het Muiderslot. Als we tussen de eilandjes doorvaren en de ondiepte en de luwte verlaten, verandert gelijk het water naar een meer levendig speelveld. Het kabbelende water maakt plaats voor golven die van schuin voor over mijn kajak rollen. De wind drukt mijn kajak uit koers, maar na wat tips van de ervaren rotten lukt het mij om mijn skeg net zo ver te laten zakken dat ik koers kan blijven houden op de vlaggen en vliegers boven het Fort aan het Pampus.

Na een klein uurtje peddelen met een aardig windje komen we aan bij het Fort, een klein strandje geeft ons de mogelijkheid om aan te leggen in de luwte. Zeiknat van het inspanningszweet stap ik aan land. Tijd voor koffie!

Naar de West

Na een kleine pauze zitten we allemaal weer in onze kajak en zetten we koers naar de West richting het Buiten-IJ. De wind staat tegen, maar toch gaat het soepeltjes. Binnen een half uur steken we de vaargeul over en varen we langs Vuurtoreneiland wat net zoals het Fort aan het Pampus deel uitmaakte van het verdedigingswerk 'Stelling van Amsterdam'. Nog geen zeemijl verder ligt onze ‘lunchdijk’, waar we met z'n zessen achter gaan zitten, genietend van onze bammetjes en een bakkie troost, uitkijkend over een oud ingepolderd stuk Zuiderzee.

Toch voor Pampus

Met De wind in rug starten we de terugtocht. Het plan is ten zuiden van Eiland Pampus door te varen richting Warenar en Hooft maar de wind trekt aan en op de horizon tussen IJburg en Muiderberg ontlaadt een onweersbui. De golven worden onstuimiger en om vanaf een veilige afstand het onweer te bekijken gaan we aan wal op eiland Pampus.

Na 15 minuten klaart het op en peddelen we richten Warenar en Hooft. In de luwte van de eilanden schijnt de zon, en kunnen we een aantal nuttige reddingsoefeningen doen.

Om een uur of vier staan we allemaal weer aan wal voor het opladen, inpakken en de debriefing.

Dit is mijn 2de seizoen bij de KVIJ en mijn eerste tocht op groot water. Het is me opgevallen, dat het varen op groot water wel meer eisen stelt aan techniek en conditie. Wind en water hebben meer invloed op je koers en scheepvaart is ook iets waar je meer rekening mee moet houden. Het tempo lijkt op het grootwater ook wat hoger te liggen. Al en al was het een erg leuke ervaring en ik hoop in de toekomst nog veel grootwater mijlen te maken.