'Surfen' op het IJmeer op 2e Pinksterdag

Met 6 personen (m/v) gingen we op 2e Pinksterdag het IJmeer op, onder leiding van Jan Akkerman. Startpunt was het strand in Muiderberg, waar ongewoon grote zwermen muggen ons het leven zuur maakten.

In de dagen voorafgaand aan de tocht had het hard gewaaid. Ook voor vandaag had de verwachting lang op windkracht 4 gestaan, en er werd veel bewolking en wat regen verwacht. Op het moment van vertrek was daar niet veel van te merken, maar nog voordat we de kleine eilandjes bij Muiderberg bereikt hadden, kregen we een regenbui recht in ons gezicht en trok de wind aan. Gelukkig was dat van korte duur, de rest van de tocht bleef het droog en ook kregen we de zon regelmatig te zien.

Zodra we tussen de eilandjes Hooft en Warenar door waren gevaren, werd koers gezet naar Pampus. Daar lag een mooie replica van een historisch schip aangemeerd, met een vlag erop die volgens René uit de tijd van de VOC stamde: oranje - wit - blauw oftewel "oranje - blanje - bleu". We hebben het schip bewonderd en intussen een drijfpauze gehouden.

Daarna opgestoomd naar het strandje bij de camping van Uitdam. Onderweg tweemaal een vaargeul overgestoken. Dat is altijd opletten geblazen want er komen hier grote binnenvaartschepen en die gaan verrassend snel.

Op het strandje van Uitdam gepicknickt. Er waren daar jongelui bezig een partytent met een hele inboedel aan meubilair en kratten en glazen op te ruimen. We kregen nog een restant ijsblokjes aangeboden maar hoe vriendelijk het ook bedoeld was, niemand van ons had hier behoefte aan.

Op de heenweg was de wind na de regenbui weer afgezwakt, drie à vier Beaufort. Op de terugweg leek het toch eerder 4 te zijn. De route werd zo uitgezet dat we hem eerst een tijd van opzij hadden en daarna in één keer door terug naar Muiderberg konden varen met de wind in de rug. Dat bood een mooie gelegenheid om op de golven te "surfen".

Bij aankomst in Muiderberg gaf Jan het advies om vlak voor de kant uit de boten te gaan. Dit omdat de golfslag je tegen de kant zou duwen en er bouten in de beschoeiing zitten waar je je boot lelijk aan kunt beschadigen.

Alles bij elkaar was het een mooie tocht met levendig, groter water. De teller stond na afloop op een kleine 26 kilometer oftewel zo'n 14 zeemijl (ik heb het achteraf nog eens nagemeten op Google Maps). Met dank aan Jan voor het leiden van deze tocht!