Kalender

Alblasserwaard, de Giessen en Kinderdijk (weekend)
Zaterdag, 15 Juni 2019, 10:00
Tot Zondag, 16 Juni 2019
Hits : 83
door Frank
Contact 

Vaarleider Charles

Beschrijving: de Giessen is een veenrivier, ooit ontstaan uit de Noordeloos en de Kromme Giessen. Het is een kleine polderrivier die bevaarbaar is vanaf het gemaal bij Den Dool tot aan de monding in de Waal bij Hardinxveld-Giessendam. In Noordeloos is de rivier heel smal en vaar je tussen de huizen door. Gaandeweg wordt de Giessen steeds breder. Vanaf Den Dool heen en terug tot de sluis bij Giessendam is het 30 km. Halverwege herinnert de naam Pinkeveer aan het vroegere tolveer, dat in 1883 is vervangen door een houten brug. Oude wipwatermolens staan bij Overslingeland en Den Dool. Bij de aanleg van de Betuwespoorlijn is destijds bij Giessendam een boomstamkano opgegraven: 7000 jaar geleden kwamen hier al kano’s voor.
Bij Giessenburg en Pinkeveer kun je afslaan voor een rondje Ottoland of doorvaren naar Groot-Ammers, bij Witte Brug is een afslag via de Kleine Vliet naar Hoornaar.

De Alblas en de Goudriaan zijn van oudsher veenriviertjes, die in de 13e eeuw met elkaar zijn verbonden door de aanleg van de Graafstroom. Voorheen was dit water een belangrijke transportroute voor de boerderijen langs beide oevers, waarvan een aantal fraaie oude bewaard zijn gebleven. De Alblas mondde voorheen in de Noord, maar is afgedamd bij Alblasserdam. Kort daarvoor begint rechts de Boezem van de Nederwaard naar Kinderdijk. Hier staan in totaal 19 poldermolens, het hele gebied staat op de Werelderfgoedlijst.

Tochtplan
Je kunt voor één dag meevaren of beide dagen. Wie wil kamperen moet zich z.s.m. aanmelden bij de tochtleiding, daar de camping een beperkt aantal plaatsen heeft.
Kamperen: vanaf vrijdag 14 juni namiddag bij Camping Slingeland, Slingelandseweg 19, 3381 KZ Giessenburg, www.campingslingeland.nl. De kano's blijven hier op de auto liggen, beide dagen rijden we naar een startpunt.

Vaarroute
Zaterdag heen en weer de Giessen tussen Noordeloos en Giessen -Oudekerk, circa 24 km.
Zondag: de Alblas naar Kinderdijk en terug, circa 19 km.
Kaartjes: download op de TKBN-website bij Kanoroutes Provincies de routes 4a, 4b en 6 van de Alblasserwaard. De tochten zijn geschikt voor iedereen.

Starttijd, startplaats en aanmelden
Organisatie: KV De IJsselstreek, Charles Füss
Start varen: beide dagen 10:00 uur.
Startplaats: na aanmelding ontvang je de gegevens.
Aanmelden: per email bij
Vervoer KVIJ: in overleg met de tochtleiding.
Campingkosten: ieder rekent zelf af met de camping, zie de website voor de tarieven.