Instapcursus kanovaren

Elk jaar organiseert de KVIJ de instapcursus kanovaren. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die nog weinig tot geen kano-ervaring heeft of die zijn of haar kanovaardigheden wil verbeteren. Deze cursus wordt gegeven door gediplomeerde instructeurs.

Met de vaardigheden die je verkrijgt wordt kanovaren een ontspannende bezigheid. Je levert dan wel een fysieke inspanning, maar zit ontspannen in de boot en weet ook in minder eenvoudige omstandigheden als drukte op het water, veel bochten, wind je koers te vinden. 

Dan wordt kanovaren genieten van de omgeving waar je door vaart. 

Tijdens de cursus maken we gebruik van kajaks. Hierin oefenen we de technieken van het kanovaren zoals in – en uitstappen onder verschillende condities, peddeltechniek, vooruit varen, keren, achteruit varen, sturen,  zijwaarts verplaatsen, aanleggen en omslaan (dit laatste wordt alleen in het zwembad geoefend). Ook besteden we aandacht aan de verschillende typen kano’s en peddels, de kano-uitrusting en veiligheid op het water en aan de juiste houding om fysieke ongemakken (spierpijn, blessures) te voorkomen.

Cursusinformatie 2022

De cursus beslaat 6 dagdelen. Dit jaar zal de cursus worden gegeven op zondagmiddag 20 maart, woensdagavond 20 april, zondagochtend 1 mei en woensdagavonden 11, 18 en 25 mei. 

Op zondagmiddag 20 maart beginnen we met een zwembad-les in het doelgroepenbad van Zwembad Merwestein. Tijdens die les wordt balans en stabiliteit geoefend en wordt ook geoefend in omslaan. In de praktijk gebeurt het zelden dat iemand omslaat, maar het is goed het een keer te ervaren in warm water.

De overige lessen worden gegeven op de Hollandsche IJssel, vlak bij het clubhuis van de KVIJ 

De kosten van de cursus bedragen €75,--. Dat is inclusief cursusboek, gebruik van kajak, peddel, zwemvest, spatzeil tijdens de cursus en lidmaatschap voor het kalenderjaar 2022. Als lid kun je ook na de cursus bij deelname aan tochten in dit kalenderjaar kostenloos gebruik maken van een kajak van de vereniging.

Aanmelden kan bij voorkeur via het formulier op deze site. Voor vragen over de cursus stuur je het beste een mailtje naar Frank Kuipers:  

Na aanmelden volgt meer gedetailleerde informatie over de cursus en over betaling van het cursusgeld. 

Niet elke kano is een kajak, maar wat is het verschil? We maken in kano's onderscheid tussen kajaks en open kano's (ook canadees genoemd). Een kajak heeft een gesloten bovendek en een heel laag geplaatst zitje en je gebruikt een peddel met twee bladen. In een open kano gebruik je een steekpeddel, dat is een peddel met één blad en zit je gewoonlijk op je knieën of op een bankje. Een uitgebreider verhaal vind je hier.

normal 14 05 29 IMGP0960

 

normal 15 05 14 P5140028b