Instapcursus kanovaren

Elk jaar organiseert de KVIJ de instapcursus kanovaren. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die nog weinig tot geen kano-ervaring heeft of die zijn of haar kanovaardigheden wil verbeteren. Deze cursus wordt gegeven door ervaren instructeurs.

Met de vaardigheden die je verkrijgt wordt kanovaren een ontspannende bezigheid. Je levert dan wel een fysieke inspanning, maar zit ontspannen in de boot en weet ook in minder eenvoudige omstandigheden als drukte op het water, veel bochten, wind je koers te vinden. 

Dan wordt kanovaren genieten van de omgeving waar je door vaart. 

Tijdens de cursus maken we gebruik van kajaks. Hierin oefenen we de technieken van het kanovaren zoals in – en uitstappen onder verschillende condities, peddeltechniek, vooruit varen, keren, achteruit varen, sturen,  zijwaarts verplaatsen, aanleggen en omslaan (dit laatste wordt alleen in het zwembad geoefend). Ook besteden we aandacht aan de verschillende typen kano’s en peddels, de kano-uitrusting en veiligheid op het water en aan de juiste houding om fysieke ongemakken (spierpijn, blessures) te voorkomen.

Cursusinformatie 2023

De cursus van 2023, met liefst 12 deelnemers, is inmiddels afgesloten. Volgend jaar weer... 

 

Niet elke kano is een kajak, maar wat is het verschil? We maken in kano's onderscheid tussen kajaks en open kano's (ook canadees genoemd). Een kajak heeft een gesloten bovendek en een heel laag geplaatst zitje en je gebruikt een peddel met twee bladen. In een open kano gebruik je een steekpeddel, dat is een peddel met één blad en zit je gewoonlijk op je knieën of op een bankje. Een uitgebreider verhaal vind je hier.

normal 14 05 29 IMGP0960

 

normal 15 05 14 P5140028b